Při objednávce nad 2 000 Kč doprava ZDARMA

Máte otázky? Volejte (+420) 605 196 199

Napište nám: info@lecbasvetlem.cz
Bolest zad

Psoriatická spondylitida a na co si dát pozor!

Co je třeba vědět o psoriatické spondylitidě?

Psoriatická spondylitida je lékařský termín pro jeden z typů psoriatické artritidy, která postihuje páteř a klouby v pánvi. Příznaky se ale mohou objevit také kdekoliv mezi pánví a krkem. Lidé s psoriatickou spondylitidou mohou pociťovat bolest, ztuhlost krku a dolní části zad. Tato nemoc může také ovlivnit klouby v pánvi. Po nějakém čase, může být pro člověka čím dál obtížnější pohybovat páteří. V tomto článku se podrobněji podíváme na psoriatickou spondylitidu, včetně jejích příčin, symptomů a léčby.

Psoriatická artritida bolest zad

Co je to psoriatická spondylitida?

Psoriatická spondylitida je forma psoriatické artritidy. Psoriatická artritida označuje skupinu zánětlivých kloubních problémů souvisejících se psoriázou neboli lupénkou. Nicméně, ne každý, kdo má psoriatickou artritidu má psoriázu. Psoriatická spondylitida nastává, když imunitní systém těla napadá vlastní tkáň, což vede k zánětu a často bolestivým symptomům.

Jaké symptomy očekávat u psoriatické spondylitidy?

Psoriatická spondylitida způsobuje příznaky podobné jiným formám artritidy, které postihují páteř a klouby v pánvi. Mezi takové příznaky patří:

  • bolest zad
  • ztuhlost v zádech nebo krku, která se zlepšuje při pohybu
  • zhoršující se ztuhlost v době klidu jako je např. spánek
  • problémy s ohýbáním
  • únava

Tyto příznaky mohou způsobit extrémní bolest a někteří lidé mají potíže s každodenním životem. Při neléčení může zánět způsobit dlouhodobé poškození páteře a kloubů. Léčebné procedury mají za cíl udržet zánět pod kontrolou a zabránit dlouhodobým kloubním problémům a poškození. Léky mohou také snížit riziko onemocnění srdce, které může nastat v důsledku zánětu.

Příčiny

Lékaři si stále nejsou jisti, proč se u některých lidí vyvine psoriatická choroba, ale u jiných ne. Některé infekce, jako je například angína, mohou vyvolat hyperaktivní imunitní reakci, která způsobuje psoriatickou spondylitidu. Psoriatická spondylitida však není nakažlivá.

Tato nemoc má tendenci běžet v rodinách. Jedním z nejvýznamnějších rizikových faktorů psoriatické spondylitidy je gen HLA-B27. Krevní testy mohou zjistit, zda osoba nese gen HLA-B27, avšak pozitivní test na gen HLA-B27 neznamená, že se u člověka objeví psoriatická spondylitida.

Psoriatická spondylitida se obvykle vyvíjí u lidí, kteří již trpí psoriázou, ale není tomu tak vždy. Věk je také rizikovým faktorem. Psoriatická artritida se typicky vyskytuje u lidí ve věku od 30 do 50 let.

Léčba

Příznaky psoriatické spondylitidy mohou být velmi bolestivé, ale lékaři mohou tento stav léčit. Cílem léčby psoriatické spondylitidy je zabránit poškození kostí a kloubů, pomoci člověku zvládat symptomy a dosáhnout remise. Remise znamená, že osoba nemá žádné příznaky a nemoc se nezhoršuje.

K léčbě psoriatické spondylitidy je k dispozici celá řada léčiv, jako například:

  • protizánětlivé léky
  • antirevmatické léky modifikující onemocnění
  • biologická léčba
  • kortikosteroidy
  • fyzioterapie

Domácí léčba

Použití domácí léčby pro psoriatickou spondylitidu může pomoci zmírnit příznaky. Tato léčba funguje společně s léčebným plánem lékaře. Postupujte proto dle doporučení lékaře o lécích nebo jiné léčbě, abyste se vyhnuli budoucímu poškození kostí a kloubů.

Zde jsou tipy na domácí léčbu:

  • cvičení – být aktivní může pomoci k udržení pružnosti kloubů, chůze, cyklistika, jóga a Tai Chi jsou dobrou volbou
  • dodržování pravidelného režimu spánku – únava může zhoršit příznaky psoriatické spondylitidy
  • poznejte spouštěče – sledujte potraviny, aktivity a životní události a zapište si, kdy se zhoršuje psoriatická spondylitida a těmto spouštěčům se vyhýbejte
  • zkuste akupunkturu – nedávná metaanalýza zjistila, že akupunktura je účinnou možností pro snížení chronické bolesti
  • masáže – zkušený masážní terapeut může použít různé techniky, aby zmírnil napětí a uvolnil tuhé klouby
  • omezte nebo se zcela vyhněte alkoholu – pití alkoholu může mísit s léky, které osoba užívá pro psoriatickou spondylitidu, a může způsobit nežádoucí vedlejší účinky.
  • přestaňte kouřit – kouření zhoršuje příznaky psoriatické artritidy
  • vyzkoušejte teplou nebo studenou terapii – někteří lidé naleznou úlevu od bolesti pomocí zahřívacích podložek nebo studených obalů na bolavých oblastech
  • vyvarujte se stresu – vysoké hladiny stresu mohou zhoršit příznaky psoriatické spondylitidy
Správná jízda na kole

Závěr

Mnoho lidí považuje symptomy psoriatické spondylitidy za náročné, ale s celou škálou léčebných postupů, které jsou dnes k dispozici, může mnoho lidí zvládnout své příznaky, předcházet dalšímu poškození kloubů a normálně fungovat.

U psoriatické spondylitidy může člověk udržet symptomy pod kontrolou s pomocí a vedením svého zdravotnického týmu. Po účinném léčebném plánu mohou lidé s psoriatickou spondylitidou vést zdravý a aktivní život.

Máte další nápady nebo zkušenosti? Podělte se s námi v komentáři 🙂


Převzato z: https://www.medicalnewstoday.com/articles/324701.php

By Jennifer Berry

Napsat komentář
Doprava ZDARMA nad 2000 Kč

Zdarma i při vrácení objednávky

30 dní na vrácení lampy

30 dnů od doručení objednávky

Záruka vrácení peněz

Při vrácení lampy do 30 dní

100% Bezpečná platba

Fio banka / MasterCard / Visa