Při objednávce nad 2 000 Kč doprava ZDARMA

Máte otázky? Volejte (+420) 605 196 199

Napište nám: info@lecbasvetlem.cz
Balneoterapie - žena ve vaně relaxuje

Balneofototerapie

Balneofototerapie je zatím relativně neznámá léčebná procedura, díky které lze efektivně léčit lupénku, atopickou dermatitidu a další kožní choroby. Vznikla však spojením dvou samostatně rozšířenějších a známějších způsobů léčby kožních onemocnění. Využívá totiž benefitů fototerapie a balneoterapie ve vzájemné kombinaci.

Fototerapie

Účinky fototerapie neboli léčby jasným světlem dobře znali již staří Egypťané, Sumerové a Číňané. Dnes je fototerapie využívána v mnoha oborech – například v psychologii, dermatologii, porodnictví, estetické medicíně nebo při rehabilitacích. Výborné a prokazatelné výsledky má fototerapie zejména v dermatologii, kde se často stává elementární metodou řešení řady kožních problémů.

Dnes se používají přístroje, které využívají celé spektrum světelného záření. V dermatologii se využívá zejména účinků UV záření. O tom se sice nejčastěji mluví v souvislosti s jeho škodlivostí. Méně se však ví, že UV záření může i výrazně pomáhat, a dokonce se stát řešením lupénky, vitiliga, atopického ekzému a dalších kožních onemocnění. Nejčastěji se používá UVB záření s vlnovou délkou 311 nm, u které je prokázán největší léčebný efekt. Záření je aplikováno pomocí speciálních UVB lamp. Ty dokážou aplikovat záření na konkrétní část kůže, která je nemocí postižena. UVB lampy lze používat i v domácích podmínkách. Je však nutné dodržovat náležitá pravidla a používání UVB lampy nejprve zkonzultovat s odborníkem. Při správném použití jsou pak UVB lampy velmi efektivním způsobem léčby.

Balneoterapie

Balneoterapii lze přeložit jako léčebnou lázeň. Součástí balneoterapie je také hydroterapie. Jak již napovídá samotný název, hydroterapie využívá především benefity léčebných koupelí, jejichž blahodárný vliv na lidské tělo je znám již od nepaměti. Účinky hydroterapie jsou, stejně jako v případě fototerapie, využívány v mnoha lékařských oborech. Pomáhá například při léčbě revmatických a kardiovaskulárních onemocnění a onemocnění štítné žlázy. Hydroterapie je však zejména nedílnou součástí procedur pro řešení kožních problémů. Hodí se na léčbu lupénky, vitiliga, seboroické dermatitidy, akné a spoustě dalších kožních onemocnění.

Mezi balneoterapeutické procedury, zaměřující se na kožní nemoci, patří zejména minerální a bylinné koupele. Minerální koupele, jak již napovídá samotný název, obsahují velké procento oxidu uhličitého spolu s minerálními solemi. Prokazatelné léčebné účinky na kůži mají například jodové koupele a koupele s mořskou solí. U bylinných koupelí pro léčbu kožních onemocnění je využíváno širokého spektra bylin. Výborné účinky mají například ostropestřec, pýr, bříza, Rozmarýna lékařská a Gutu kola.

Balneofototerapie

Jak fototerapie, tak balneoterapie dokážou s kožními problémy efektivně bojovat. Ne vždy je však jedna či druhá metoda samostatně zcela dostačující a je potřeba využívat benefitů obou metod.

Vznik kožních problémů má zpravidla mnoho příčin a důležitou roli tak hraje mnoho faktorů. Zmínit lze například genetické predispozice, vliv okolního prostředí (chemikálie, kosmetické přípravky, sluneční záření, mráz, alergeny) a psychický stav. Často teprve kombinace zmíněných faktorů stojí za vznikem kožních potíží.

Žena provádějící fototerapii UVB na nohách

Stejným způsobem je potřeba přistupovat k samotnému řešení problémů s kůží a využívat tak kombinaci léčebných metod. Účinky fototerapie a balneoterapie se perfektně doplňují. Dohromady tak dokážou být efektivním, bezbolestným, pohodlným řešením lupénky, vitiliga, dermatitidy, ekzémů a dalších kožních chorob.

Balneofototerapii je možné provádět i v domácích podmínkách. Stačí mít k dispozici kvalitní UVB lampu a léčebnou koupel si můžete udělat i ve vaší vaně. Sklouběte tak příjemné s užitečným a zaútočte, například na lupénku, ze všech stran.

Prohlédněte si produkty pro domácí balneofototerapii

Napsat komentář
Doprava ZDARMA nad 2000 Kč

Zdarma i při vrácení objednávky

30 dní na vrácení lampy

30 dnů od doručení objednávky

Záruka vrácení peněz

Při vrácení lampy do 30 dní

100% Bezpečná platba

Fio banka / MasterCard / Visa