Při objednávce nad 2 000 Kč doprava ZDARMA

Máte otázky? Volejte (+420) 605 196 199

Napište nám: info@lecbasvetlem.cz
Komplexní řešení lupénky - Lupénka na loktech

Komplexní řešení lupénky

Lupénka neboli psoriáza je neinfekční zánětlivé onemocnění kůže, které není život ohrožující, ale zato je velmi nepříjemné a někdy i dost bolestivé. Nemoc spočívá v tom, že se imunitní systém člověka obrací proti vlastnímu organismu. Imunitní systém je totiž příliš aktivní a přikazuje organismu, aby vytvářel nové kožní buňky, přestože nejsou potřebné. Výsledkem je zrychlený proces regenerace pokožky postižené psoriázou. Proces v tomto případě trvá přibližně 4 dny. U normálního člověka tento proces trvá cca 4 týdny.

Příčiny vzniku lupénky zatím nejsou zcela objasněny. Svou roli však rozhodně hraje dědičnost a předpokládá se, že i některé zevní podněty jako stres, alkohol, spálení sluncem, suchý vzduch, poranění kůže a některé léky.

Přestože je lupénka zatím bohužel nevyléčitelná, její symptomy lze zmírnit na přijatelnou mez. To však vyžaduje komplexní řešení lupénky pomocí spojení více léčebných postupů. A všechny metody, které dokážou projevy lupénky zmirňovat, je nutné aplikovat ve vzájemné kombinaci.

Faktorů a metod, které dokážou symptomy lupénky zmirňovat existuje celá řada. Jako již bylo ale zmíněno, jen dohromady tvoří celek, který dokáže lupénku udržet na uzdě.

Vitamíny

To úplně nejjednodušší je spolknout každý den nějaký ten vitamín. Při lupénce pomáhá vitamín A, B6, D a E.

Masti a krémy

Zmírnění lokálních projevů psoriázy napomůžou masti a krémy, které pokožku hydratují, mohou mít protizánětlivé účinky a zároveň pomáhají od svědění a zmírňují začervenání kůže.

Hydratace pokožky

Trápí-li vás lupénka, je důležité vyhnout se vysušení pokožky. Dodržujte například pitný režim, používejte hydratační přípravky a zvlhčujte vzduch v prostorech, kde trávíte delší čas. 

Koupele

Vlažná koupel se solí z Mrtvého moře uklidňuje a vyživuje problematickou pokožku a zároveň zmírňuje svědění.

Nevhodné vonné složky

Mýdla, sprchové gely, šampony, deodoranty a další přípravky, které běžně používáme v kontaktu s pokožkou sice krásně voní, ale pokožce s lupénkou rozhodně neprospívají. Vonné složky těchto přípravků jsou totiž povětšinou syntetického původu a mohou tak průběh lupénky výrazně zhoršit. Existují alternativy ve formě přírodních prostředků.

Vitamín A a strava

Zdravá životospráva

Průběh lupénky velmi negativně ovlivňuje nezdravá strava. Je vhodné vyhnout se průmyslově vyráběným polotovarům, potravinám s vysokým obsahem tzv. éček, rafinovaným cukrům a tvrdému alkoholu. Naopak pozitivní vliv na stav pokožky mají omega-3 mastné kyseliny. Ty jsou obsaženy například v rybách, ořeších a různých semínkách.

Asi není překvapením, že při lupénce je velmi nevhodné kouřit.

Stres

Stres je dalším faktorem, který průběh nemoci zásadně zhoršuje. Vyhnout se mu je však v dnešní době pro mnoho lidí téměř nemožné. Přesto, pokud je to alespoň trochu možné, je vhodné dát hlavě trochu odpočinku. Dalším problémem je skutečnost, že stres člověku způsobují i samotné projevy lupénky. V takovém případě není na škodu navštívit terapeuta.

Fototerapie

V dermatologii má fototerapie neboli světloléčba výborné a prokazatelné výsledky. Stává se dokonce elementární metodou řešení lupénky, u které je za nejúčinnější považováno záření s vlnovou délkou 311 nm. Světloléčba se provádí pomocí speciálních UVB lamp, které dokážou záření aplikovat lokálně přímo na postiženou pokožku. Po konzultaci s lékařem a při dodržování určitých podmínek je možné UVB lampy používat i v domácích podmínkách a provádět tak léčbu opravdu pravidelně.

Fototerapie ve vlasech
Napsat komentář
Doprava ZDARMA nad 2000 Kč

Zdarma i při vrácení objednávky

30 dní na vrácení lampy

30 dnů od doručení objednávky

Záruka vrácení peněz

Při vrácení lampy do 30 dní

100% Bezpečná platba

Fio banka / MasterCard / Visa