Při objednávce nad 2 000 Kč doprava ZDARMA

Máte otázky? Volejte (+420) 605 196 199

Napište nám: info@lecbasvetlem.cz

Lupénka ve vlasech

Lupénka neboli psoriáza je jednou z nejčastějších kožních nemocí. Postihuje zejména kůži, ale zasáhnout může i nehty a klouby. Bohužel se nevyhýbá ani vlasové pokožce. Vlasová psoriáza se objevuje přibližně u poloviny pacientů s lupénkou. Jedná se o chronické onemocnění. Lupénku tak bohužel nelze zcela vyléčit, ale její projevy je možné účinně zmírňovat.

Projevy lupénky ve vlasech

Lupénka ve vlasech se projevuje rychlým růstem kožních buněk na vlasové pokožce. Následně dochází k výskytu suchých, často zarudlých a svědivých ložisek, ze kterých se odlupují stříbrné šupiny.

Možných příčin vzniku lupénky ve vlasech existuje několik a jsou povětšinou shodné s příčinami klasické lupénky. Onemocnění psoriázou zpravidla závisí na kombinaci různých rizikových faktorů. O příčinách vzniku klasické lupénky jsme psali v našem minulém článku. Mezi příčiny přímo související s vlasovou lupénkou však patří poranění vlasové pokožky nešetrným česáním, sundáváním čepice anebo používání nevhodných šamponů.

Léčba vlasové lupénky

Léčba lupénky ve vlasech může být náročnější tím, že je ukryta pod vlasy. Účinné látky se tak do pokožky dostávají mnohem obtížněji. Ať už je stav vlasové pokožky jakýkoliv, na vlastní terapii je potřeba vlasovou pokožku nejprve připravit odstraněním co největšího množství šupin. Ty lze odstranit klasickým umytím vlasů, případně opatrným vyčesáním.

Lupénka ve vlasech

Krémy a šampony

Po odstranění šupin lze postoupit například k aplikaci krému (umožňuje-li to stav vlasů) nebo šamponu. Výborně poslouží také hydratační sprej nebo bylinná koupel. V každém případě platí, že je nutné používat přípravky určené na pokožku s lupénkou. Například umytí klasickým šamponem může projevy lupénky ve vlasech ještě zhoršit.

Pacientům s vlasovou lupénkou se rovněž nedoporučuje fénování vlasů, které pokožku ještě více vysušuje.

UVB hřebeny

Boj s lupénkou bohužel někdy připomíná boj s větrnými mlýny a mnohdy zabere až poslední vyzkoušená metoda. Tou bývá často fototerapie neboli použití UVB lamp. Fototerapie má v dermatologii výborné a prokazatelné výsledky. U vlasové pokožky je to však s použitím UVB lampy složitější a stejně jako v případě krémů ani světlo z UVB lampy nedokáže přes vlasy k postižené pokožce 100% proniknout. Proto je daleko efektivnější využít UVB hřeben, který vlasy pročeše a zajistí lepší osvícení postiženého místa.

Vlasová pokožka je navíc mnohem citlivější a potřebuje i šetrnější zacházení. Vzhledem k tomu, že je pokožka povětšinu života skrytá pod vlasy, účinky slunečního záření se k ní nedostanou v takové míře jako k pokožce v jiných částech těla. Proto je nutné i v případě fototerapie volit jinou dobu osvitu.

Po konzultaci s dermatologem a při dodržování určitých podmínek je možné UVB hřeben používat i v domácích podmínkách a snadno tak dosáhnout pravidelné péče.

Napsat komentář
Doprava ZDARMA nad 2000 Kč

Zdarma i při vrácení objednávky

30 dní na vrácení lampy

30 dnů od doručení objednávky

Záruka vrácení peněz

Při vrácení lampy do 30 dní

100% Bezpečná platba

Fio banka / MasterCard / Visa