Při objednávce nad 2 000 Kč doprava ZDARMA

Máte otázky? Volejte (+420) 605 196 199

Napište nám: info@lecbasvetlem.cz
Účinky UV záření na pokožku

Účinky UV záření II.

Konec února, teplota vzduchu kolem 10 °C, vybledlá těla po zimě si užívají přílivu sluneční energie. Zajímavé však je, že tmavší fototypy pocházející ze zemí blíže rovníku mohou mít problém po přesunu na sever nebo na jih. Jejich vyšší koncentrace melaninu sice více chrání DNA, ale zároveň omezuje tvorbu vitaminu D3 – proto potřebují být déle na slunci.

Ale buďme objektivní… kolik z nás má dostatek slunečního záření – zejména v zimě, kdy se prodlužuje potřebná doba (pobytu na slunci)? V zimě s krátkými dny je snadné jít do práce ještě za tmy a domů se vracet také po setmění. Přes den sedíme zavření v kancelářích… za sklem, které nepropouští potřebné vlnové délky. Tedy pokud máme zatemňovací žaluzie a závěsy… ale pak nevidíme monitory. Takže raději preventivně stáhneme žaluzie a rozsvítíme lampu, i když je venku krásný den. Doma sedíme u televize nebo u počítače… A když se v teplejší části roku dostaneme ven, okamžitě se namažeme „stovkovým“ krémem. Není divu, že nedostatek vitaminu D je stále častější.

V případě nedostatečné vlastní produkce se do popředí dostává příjem v potravinách nebo doplňcích stravy – ten je však značně diskutabilní. Jako nejlepší zdroje jsou uváděny vaječný žloutek, mléko, mléčné výrobky a rybí tuk. Pokud by všechna tato zvířata žila přirozeně venku, obsah vitaminu D3 (neaktivní forma, kterou si tělo aktivuje samo) by byl pravděpodobně zaručen. Protože však na mnoha farmách zvířata po celý život nevidí sluneční světlo, ale pouze umělé lampy, jak se vlastně D3 dostává do jejich produktů? Pravděpodobně jen tím, že se přidává do krmiva v umělé formě… a k čemu je to dobré? Stále ryby – budiž… Asi ještě nikoho nenapadlo chovat je ve spodních rybnících. Rostlinné zdroje většinou obsahují ekvivalent D2, ale ten se hůře vstřebává – těžko se na něj spoléhat. A vitamínové doplňky? Obsahují většinou neaktivní formu (D3), pokud vyrábějí nějaké s aktivní (kalcitriol), budou pravděpodobně na předpis … v každém případě byste to s aktivním přípravkem neměli přehánět, protože nadbytek má stejný účinek jako nedostatek. Je lepší nechat ledviny, aby si to regulovaly samy.

A proč se vůbec zabývat tím, zda máme dostatek vitaminu D ve stravě nebo v doplňcích stravy, když můžeme jednoduše vyjít na slunce (v rozumnou denní dobu a na rozumnou dobu) bez jakékoli ochrany a užívat si jeho hřejivých paprsků (pokud na ně nejste alergičtí). Slunce je koneckonců zdrojem většiny energie v biosféře. To se pozitivně projeví nejen v produkci vitaminu D3, ale jistě také ve zlepšení nálady. A můžete si být jisti, že budete mít přesně tolik D, kolik potřebujete.

Doprava ZDARMA nad 2000 Kč

Zdarma i při vrácení objednávky

30 dní na vrácení lampy

30 dnů od doručení objednávky

Záruka vrácení peněz

Při vrácení lampy do 30 dní

100% Bezpečná platba

Fio banka / MasterCard / Visa