Při objednávce nad 2 000 Kč doprava ZDARMA

Máte otázky? Volejte (+420) 605 196 199

Napište nám: info@lecbasvetlem.cz
Ozařování pokožky hlavy UV světlem

Účinky UV záření I.

UV záření má nenahraditelné pozitivní účinky. Jaké to jsou?

Má pozitivní vliv na náladu.

Ať už je to samotnou UV složkou nebo celým spektrem slunečního záření, většina lidí má lepší náladu za krásného slunečného dne než při zatažené obloze.

Je vhodné pro dezinfekci.

Při vystavení silnému UV záření mikroorganismy velmi rychle hynou – platí pro ně stejné negativní účinky jako pro větší tvory, jen se nemohou tak účinně bránit.

Ale hlavně… Vytváří v pokožce vitamin D.

Vitamin D je vlastně označení jedné nebo více molekul ze skupiny steroidních molekul, konkrétně kalciferolů. Při vystavení lidské kůže UV záření mluvíme konkrétně o vitaminu D3 – cholekalciferolu. V rostlinách existuje jeho ekvivalent, vitamin D2 – ergokalciferol.

To však ještě není aktivní forma vitaminu – v játrech se cholekalciferol přeměňuje na kalcidiol a teprve v ledvinách se kalcidiol metabolizuje na kalcitriol – což je konečně biologicky aktivní forma vitaminu D. Cholekalciferol a kalcidiol jsou jakési zásobní formy, z nichž se podle potřeby tvoří kalcitriol. Udržování správné míry syntézy aktivní formy je velmi důležité, protože zvýšená hladina má stejné negativní účinky jako snížená hladina. A tato aktivní forma vitaminu D má v lidském těle ve správné koncentraci mnoho funkcí.

  • Udržování rovnováhy koloběhu vápníku a fosforu (především v kostech a zubech).
  • Regulace mnoha genů zodpovědných za biologické procesy
  • posílení imunitního systému.
  • Stimulace růstu a vývoje kožních buněk

Nezbytná je hodnota vitaminů skupiny D a v souvislosti s ní hodnota UV záření. V poslední době se však stále častěji setkáváme s jeho nedostatkem.

V našich zeměpisných šířkách se však většinou nemusíme ničeho obávat – uvádí se, že pro náš průměrný fototyp stačí k produkci vitaminu D vystavení rukou a obličeje přímému slunečnímu záření dvakrát týdně po dobu asi 20 minut v létě. V zimě to může být problematičtější – ale i za jasného počasí se dá něco získat. Stačí být otužilejší a vystavit se pobytu venku. Obecně a zjednodušeně se uvádí, že Slunce musí být alespoň 50° nad obzorem, aby se vytvořil vitamín D. V praxi však neplatí, že při 50,1° jste vybaveni a při 49,9° si můžete dělat, co chcete, a žádný vitamin D nechytíte. Míra zeslabení UV-B v atmosféře nezávisí pouze na sklonu slunečního záření, ale také na spoustě dalších faktorů. Při oslabené ozonové vrstvě může být v lednu na Lomnicku v poledne UV-B záření dost na to, aby vás spálilo, a naopak někde v nížinách v březnu při nečekaně zesílené ozonové vrstvě a vysoké koncentraci aerosolů v ovzduší nebude žádné, přestože je jasný den. Bez spektrografu to pravděpodobně nezjistíte v žádném okamžiku… Vydejte se tedy za sluncem, kdykoli můžete, ale s rozumem.

Doprava ZDARMA nad 2000 Kč

Zdarma i při vrácení objednávky

30 dní na vrácení lampy

30 dnů od doručení objednávky

Záruka vrácení peněz

Při vrácení lampy do 30 dní

100% Bezpečná platba

Fio banka / MasterCard / Visa