Při objednávce nad 2 000 Kč doprava ZDARMA

Máte otázky? Volejte (+420) 605 196 199

Napište nám: info@lecbasvetlem.cz
Seběvědomá žena s vitiligem

Vitiligo a jeho léčba

Co je Vitiligo?

Vitiligo je kožní onemocnění charakterizované vznikem bílých, různě velkých skvrn. Jedná se o ztrátu pigmentu a chybění melanocytů, tedy buněk, které produkují kožní pigment melanin. Ložiska se vyskytují  na celém těle, nejčastěji jsou však postižené okolí úst, prstů a kloubů. V postižených místech mohou vyrůstat chloupky též se ztrátou pigmentu

Typy Vitiliga

Podle velikosti zasažené oblasti můžeme rozlišovat několik typů tohoto onemocnění. Když se na kůži nemocného vyskytují malé drobné skvrnky, které jsou shlukované na jednom místě, mluvíme o fokálním typu vitiliga. Tento typ není příliš závažný, skvrny pokrývají méně než 5 % celkového povrchu těla. Segmentální typ vitiliga se pak projevuje skvrnami, které se nachází v pruhu, nejčastěji jen na jedné straně pacienta. Nejběžnějším typem onemocnění je generalizované vitiligo. Pacient má již mnohočetné skvrny, které jsou rozprostřené na různých místech na těle.  Tyto skvrny postupně splývají a stávají se většími. Nejtěžší formou onemocnění je pak univerzální vitiligo, kdy ztráta pigmentu přesahuje 80 % povrchu lidského těla. 

Seběvědomá žena s vitiligem na tváři a ruce

Léčba vitiliga

Vitiligo je v současné době nevyléčitelné, jeho projevy ale můžeme dobře koordinovat. S léčbou je třeba začít co nejdříve po objevení prvních malých skvrn. Cílem léčby je dosažení repigmentace, což je důležité z hlediska estetického, ale taky ochranného, jelikož místo postižené vitiligem není chráněno před slunečním zářením. Jak tedy můžeme projevy Vitiliga zmírňovat?

Zakrytí skvrn

K dočasnému zakrytí skvrn můžete použít i samoopalovací produkty na vitiligo. Můžete využít samoopalovací krémy či samoopalovací mléka, které mohou být i ve formě pěny.

Loket ženy s vitiligem
Ozařování ruky s vitiligem UVB lampou Lumenica

UVB fototerapie

Fototerapie je nyní jedna z nejúčinnějších metod léčby kožních onemocnění – nejen vitiliga, ale i lupénky, ekzému atd. Používá se UVB záření o vlnové délce 311 nm, které má nejvýraznější terapeutický účinek. Ozařování lampou můžete podstupovat v pohodlí domova, samozřejmě po předchozí poradě s lékařem. Frekvence světloléčby u vitiliga je 2x až 3x týdně. K repigmentaci pokožky dochází zhruba po 30 až  50 dávkách.

Doba ozařování závisí na typu pokožky. Před zahájením léčby je tak třeba stanovit úvodní dávku. Čas terapie bude kratší, pokud je pokožka náchylnější a citlivější k působení světla. Průměrná doba úvodní dávky je kolem 20 až 40 sekund. Když se na pokožce neobjeví začervenání, tak se dávka zvyšuje při každé další terapii o 20 až 25 %.

Napsat komentář
Doprava ZDARMA nad 2000 Kč

Zdarma i při vrácení objednávky

30 dní na vrácení lampy

30 dnů od doručení objednávky

Záruka vrácení peněz

Při vrácení lampy do 30 dní

100% Bezpečná platba

Fio banka / MasterCard / Visa